Featured Video Play Icon

Hammond orgona

Elektromechanikus hangszer, amelyet 1934-ben szabadalmaztatott Laurens Hammond. Egy csendes elektromos motor forgat 91 darab lágyvas kereket (C-F#), amelyek mögött 1-1 darab hangszedő helyezkedik el. A hang az elektromos gitárhoz hasonlóan jön létre. Ezt vezetik egy elektroncsöves előerősítőhöz, amelyből egy aktív hangsugárzóba kerül. Így a hangkeltés tulajdonképpen teljesen mechanikus, egy kis elektronikát közbeiktatva. Az alapelgondolás olyan jó, hogy 1975-ig változatlanul gyártották.

Hammond ötlete abból adódott, hogy nem minden egyház és templom engedheti meg magának a sípos orgonát, a kivitelezés idejéről nem is beszélve. Ezért tervezett egy olcsó kis helyigényű orgonát.

Hamar elterjedt az akkori szalonzenében is, ill. iskolákban, klubokban, stadionokban, polgári otthonokban. Később, az ötvenes években népszerűvé vált a jazzben, bluesban, gospelben, majd az 1960-as évektől a pop- és rockzenében is.

Aki hallotta az orgona jellegzetes hangját, az biztosan nem felejti el és felismeri.

Az 1970-es években a magyar televízióban szerepelt egy fiatal Hammond orgonista hölgy, Rhoda Scott. Hanglemezkiadó vállalat 2 lemezt is készített vele. Hofi Géza a műsor paródiáját is elkészítette.