Kezdjünk Pythonnal programozni 1.

Kezdjük egyszerűen! Használjuk a python.org online shellt.
A Python jó matekos, ezért mindíg van nála számológép. Nincs más dolgod csak annyi, hogy gépeld be mint a zsebszámológépedbe amit elszeretnél vele végeztetni.
1.) feladat:
3+5  (enter), 4/2 (enter)

2.) feladat:
Nem csak számokkal tud dolgozni, de szövegeket (string) is tud kezelni. Hogy tudja, hogy szöveget kezel idézőjelek, vagy aposztróf közé kell tenni amit beírunk neki.
„Barbara” (enter)

hozzá is tudunk fűzni a nevedhez újabb stringet.

„szia „+”Barbara” (enter)

akár megtudjuk szorozni a nevedet 3-al

„Barbara”*3 (enter)

ha csupa nagybetűssé szeretnéd alakítani aneved akkor

„Barbara”.upper() (enter)

ha Csupa kisbetűssé szeretnéd alakítani akkor pedig

„BARBARA”.lower() (enter)

Épp most használtad az upper functiont (függvényt) a stringeden! A függvény, (mint például az upper()), egy utasítássorozat, amit a Python végrehajt egy adott objektumon („Ola”), amikor a függvényt meghívod.

Ha szeretnéd tudni, hogy hány betűből áll a neved, arra is van függvény!

len(„Barbara”) (enter)

Érdekel, miért van az, hogy néha a függvényeket úgy hívjuk meg, hogy a string után egy . jön, majd a függvény neve (mint például „Ola”.upper()), máskor pedig előbb a függvény neve jön, aztán a string a zárójelben? Nos, ez azért van mert néha a függvények objektumokhoz tartoznak, mint az upper(), amit csak azokon az objektumokon hívhatunk meg. Ebben az esetben a függvényt metódusnak (method) nevezzük. Máskor a függvény nem tartozik egy bizonyos típusú objektumhoz, hanem többféle típusú objektumon is meg lehet hívni, mint például a len(). Ezért volt az hogy az „Ola”-t paraméterként adtuk át a len függvénynek.

Ennyit az első alkalomra.