Hozzávalók:
- 0,5 kg burgonya
- 0,1 kg liszt
- 1 darab tojás
- 0,2 kg Gorgonzola (penészes sajt)
- reszelt parmezán
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ételízesítő
- reszelt szerecsendió
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál oliva olaj
- bors
Színezékek:
- egy evőkanál paprika kérm
- két marék friss spenót
- egy evőkanál cékla lé
Elkészítés:
GNOCCHI
A burgonyát általában előző nap megfőzöm héjában. A héját még főzés után melegen szedem le. Másnap a főzés előtt közvetlenül a burgonyát összetöröm és 10 dkg liszttel, és egy darab tojással elkeverem. A spenótot megfőzöm, és apróra vágom. Ahány színt szeretnék, annyi részre szedem a begyúrt tésztát, és a szinezőkkel jól összegyúrom. A tésztából ujjnyi vastag rudakat készítek, ezeket 2 centiméter hosszúra feldarabolom, és a darabokat egy vékony villával megnyomom. A kész gnocchi-kat lobogó sós vízben megfőzöm. Fontos, hogy ha feljöttek a víz tetejére, akkor azonnal ki kell szedni a vízből, mert nagyon gyorsan szétesnek.
SZÓSZ
Az apróra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olíva olajon megdinsztelem, a befejezés előtt adom hozzá az összezúzott fokhagymát. Vigyázzunk, mert ha a fokhagyma odaég, akkor keserű lesz. Ezt tejszínnel felengedem, utána beleteszem a Gorgonzola sajtot és felolvasztom. Közben borssal, ételízesítővel, reszelt szerecsendióval fűszerezem. Az állagának szósz szerűnek kell lennie. Ezt vagy tejszínnel, vagy a gnocchi főzővizével állítom be.
A tányérra kiszedett színes gnocchi-ra ráöntöm a szószt, a reszelt parmezánt és karikázott oliva bogyót teszek rá, esetleg friss összevágott bazsalikommal megszórom.