Színes Gnocchi Gorgonzola mártással

Hozzávalók:

  • 0,5 kg burgonya
  • 0,1 kg liszt
  • 1 darab tojás
  • 0,2 kg Gorgonzola (penészes sajt)
  • reszelt parmezán
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ételízesítő
  • reszelt szerecsendió
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál oliva olaj
  • bors

Színezékek:

  • egy evőkanál paprika kérm
  • két marék friss spenót
  • egy evőkanál cékla lé

Elkészítés:

GNOCCHI

A burgonyát általában előző nap megfőzöm héjában. A héját még főzés után melegen szedem le. Másnap a főzés előtt közvetlenül a burgonyát összetöröm és 10 dkg liszttel, és egy darab tojással elkeverem. A spenótot megfőzöm, és apróra vágom. Ahány színt szeretnék, annyi részre szedem a begyúrt tésztát, és a szinezőkkel jól összegyúrom. A tésztából ujjnyi vastag rudakat készítek, ezeket 2 centiméter hosszúra feldarabolom, és a darabokat egy vékony villával megnyomom. A kész gnocchi-kat lobogó sós vízben megfőzöm. Fontos, hogy ha feljöttek a víz tetejére, akkor azonnal ki kell szedni a vízből, mert nagyon gyorsan szétesnek.

SZÓSZ

Az apróra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olíva olajon megdinsztelem, a befejezés előtt adom hozzá az összezúzott fokhagymát. Vigyázzunk, mert ha a fokhagyma odaég, akkor keserű lesz. Ezt tejszínnel felengedem, utána beleteszem a Gorgonzola sajtot és felolvasztom. Közben borssal, ételízesítővel, reszelt szerecsendióval fűszerezem. Az állagának szósz szerűnek kell lennie. Ezt vagy tejszínnel, vagy a gnocchi főzővizével állítom be.

A tányérra kiszedett színes gnocchi-ra ráöntöm a szószt, a reszelt parmezánt és karikázott oliva bogyót teszek rá, esetleg friss összevágott bazsalikommal megszórom.