Iso Autoveicoli S.p.A.

Ki gondolná, hogy a képen látható autó óriási sikere vezetett az Iso Grifo GL 365 Lusso elkészítéséhez, amely talán a Ferrarinál és a Lamborghininél is jobb. Tévednek, ha azt gondolják, hogy egy BMW Isettát látnak a képen. Ez az eredeti ISO Isetta, amelyet a világ sok országában (Franciaország, Spanyolország, Belgium, Németország, Brazília, Argentína) az ISO licence alapján gyártottak.

A gazdag Milánói iparos családból származó Renzo Rivolta 1939-ben megvásárolja az Isothermos nevű céget, amely hűtőszekrényeket és fűtőtesteket gyártott. 1942-ben átköltözteti a gyárat Bressoba. Nagyobb változást hoz az 1953-as év. Ekkor alapítja meg és nevezi át a gyárat Iso Autoveicoli S.p.A-ra. Most már avval foglalkozhat amit igazán szeret autókkal és motorokkal.

Persze nem azonnal a fenti képen látható csoda készült el. A háború után nagy igény volt szállító járművekre. Így új alapítású és nevű gyárában robogókat, motorokat és szállító járműveket gyártott. A termékek sikeresek voltak. Az igazi áttörést a kéthengeres kétütemű ISO Isetta hozta meg, amely olyan anyagi lehetőséget teremtett a számára, hogy komolyabb autó elkészítéséhez kezdhetett.

Folytatom…