Kezdjünk Pythonnal programozni 7.

Elágazás (szelekció)

Egyágú szelekció: ha igaz a megadott feltétel, akkor a hozzá kapcsolódó tevékenységet végre kell hajtani, egyébként azt ki kell kerülni, és a programot az azt követő közös tevékenységgel kell folytatni.

Kétágú szelekció: ha a kiértékelődés után a kifejezés értéke igaz, akkor a feltétel utáni tevékenység hajtódik végre. Ha az értéke hamis akkor a különben ágban lévő utasításokat hajtja végre. Ezután a program a feltételes utasítás utáni utasításon folytatódik.

Többirányú szelekció: feladata, hogy a program egy adott pontján akárhány tevékenység közül tudjunkk egyet választani. A választás általában egy kifejezés (szelektor) értékei szerint történik, lényeges a kifejezés típusa. A kifejezés kiértékelődik, az értékét a konstanslistához hasonlítja. Ha talál megfelelő ágat, végrehajtja az utasítás(oka)t és kilép az elágazásból. Ha nincs megfelelő ág és van különben ág, a különben ágban lévő utasítást végzi el és kilép, ha nincs különben ág, akkor üres utasítást hajt végre.

IF ELIF ELSE

Vizsgáljuk meg, hogy egy változónk értéke nagyobb e mint egy adott szám! (Klikk a képre!)

Kérjük be a hét hányadik napjának szeretnénk megtudni a nevét! (Klikk a képre!)

Kérjük be a tanuló dolgozatának százalékos megoldottságát, majd írassuk ki az osztályzatát!

Turbózzuk fel az előbbi programunkat! Kérjük be a dolgozat maximális pontszámát, majd a tanuló által elért pontszámot számoljuk ki a százalékos megoldottságot írassuk ki a százalékos értéket, és írassuk ki az érdemjegyet! Ha hibátlan lett a dolgozat akkor külön gratuláljunk a diáknak! (Klikk a képre!)

Ha a Te munkádban sok az aláhúzás ne ijedj meg. Azokat a szavakat felvehetjük a szótárba amelyeket nem is a Python! A képen látod, hogy ezt hogyan kell megtenni! (Klikk a képre!)