Kezdjünk Pythonnal programozni 10.

Szótár

A Pythonban van még egy “dolgok gyűjteménye” adattípus, amiről érdemes tudni: ez a szótár. Néha, amikor programot írunk, nem tudjuk előre hány elemet (adatot) szeretnénk tárolni, vagy milyen sorrendben. Csak azt tudjuk, hogy szükséges lesz neveket rendelni az értékekhez.
Ilyenkor használhatjuk a szótár típust, amit { } kapcsos zárójelek közt adhatunk meg. Olyan, mintha listát indexelnénk, de a [] szögletes zárójelek közt nem szám, hanem sztring szerepel. Az index értékeket a zárójelek közt, kulcsnak hívjuk, a többit értékeknek.
A kulcsok listáját a keys() függvénnyel kérhetjük le és ennek használatával végigjárhatjuk ciklussal a szótárat. Talán észrevetted, hogy nem került vessző a szótárban az utolsó elem után. Néhány nyelv kényes erre, de a Python rugalmas: tehetünk az utolsó elem után vesszőt, de el is hagyhatjuk. Ha például egy hosszabb listát készítünk, egyszerűbb lehet, ha minden sor ugyanúgy néz ki, minden elem után van vessző. A szótárak nagyon hasznosak, bizonyára idővel egyre többet fogod használni őket.