Mozgó töltések, az elektromos áram

Otthon a munkahelyen bárhol is tartózkodunk, körülvesznek bennünket, olyan eszközök amelyek elektromos árammal működnek. Olyan természetes dolognak tekintjük, hogy csak akkor vesszük észre, ha éppen áramszünet van. Gyakorlatilag semmilyen eszközünket nem tudjuk működtetni.  (pl.: számítógép, televízió, háztartási gépek) Telefonjainkat, tabletjeinket, “powerbak”-jainkat sem tudjuk feltölteni és használni áramszünet esetén.

Az elektronok elmozdultak az elektromos töltéssel rendelkező elektroszkópról a semleges elektroszkóp felé. Az áramlás addig tartott ameddig a töltések kiegyenlítődtek.

A szoros érintkezéssel létrehozott elektronok áramlása csak rövid ideig tartható fent. A hétköznapi életben sokkal tartósabb és erősebb áramlásra van szükségünk.

Azokat az eszközöket, amelyek képesek tartósan fenntartani az elektronok áramlását, áramforrásnak nevezzük.

A hétköznapokban használt elemek áramforrások. Két kivezetés található rajtuk. A kivezetéseket pozitív és negatív pólusnak nevezzük. A pozitív pólust jelölni szokták. Amikor az eszközeinkbe elemet teszünk, mindig pólushelyesen kell azokat elhelyezni.

A pozitív póluson tartós elektronhiány, a negatív póluson tartós elektrontöbblet áll fenn. Ha az elemek két végére vezetékkel valamilyen izzót kötünk, akkor azok világítanak. Az elektronok folyamatosan áramlanak. Az áramlás az elektrontöbblet felöl az elektronhiány felé történik, vagyis a negatív pólustól a pozitív pólus felé.

A töltések egyirányú rendezett mozgását elektromos áramnak nevezzük.

Az elektromos áram erősségét az áramerősséggel jellemezzük.

jele: I mértékegysége: A (Amper) ejtsd: amper

Az áramerősség nagysága egyenesen arányos az időegység alatt átáramlott töltések nagyságával.

1 A az áramerősség, ha 1 s alatt 1 Q töltés halad át a vezető keresztmetszetén.