Featured Video Play Icon

40 éves a szombati esti láz

A diszkó, melyből a ’70-es évek közepére világméretű divat és őrület lett, marginális, underground kultúrának indult, kezdetben főleg a meleg és a fekete közösség körében volt népszerű. Tömegkultúrává az évtized második felére lett.

1977-ben lett diszkóvá, a New Yorki-i celebritások gyűjtőhelyévé a Studio 54. Megfordult ott mindenki Andy Warholtól Mick Jaggerig, Jackie Kennedy Onassistól Michael Jacksonig, Woody Allentől Salvador Daliig.

A diszkórobbanás egyik legfontosabb médiuma a Szombat esti láz című film volt, melyben a John Travolta által alakított munkásosztálybeli srác, Tony Manero kilátástalan hétköznapjait hétvégenként este a diszkóklub csillogó táncparkettjén próbálta feledni és feledtetni. A moziban ott van sok minden, ami nagyon 1977: a zenék, a divat, az AIDS előtti New York szabados szexualitása, faji villongások, némi kor- és társadalomrajz.

A film azonos című filmzenelemeze minden idők egyik legkelendőbb albuma lett. A filmet magát, azaz annak egy példányát, mint a korszakát kultúráját releváns módon megörökítő alkotást, a washingtoni Kongresszusi Könyvtár is hivatalosan őrzi. A mozi nyert Grammyt (John Travolta, mint legjobb férfi főszereplő) és Golden Globe-ot is (legjobb film, legjobb férfi főszereplő).